luni, 26 decembrie 2011


Când avea doar doi ani şi Cosmin învăţa să meargă, fiecare pas era un chin. Se plângea că îl dor picioarele, iar părinţii l-au dus la un medic. Acesta le-a spus că băiatul este firav şi are nevoie de o alimentaţie sănătoasă. I-a prescris vitamine şi atât.

Boala a evoluat lent şi implacabil. Vara trecută, Cosmin s-a prăbuşit la coborârea din pat. Atunci Nicoleta şi Cristinel Dragu au înţeles că băiatul lor este grav bolnav. „Ne-am împrumutat din bancă, l-am luat în braţe şi am plecat la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi.


Acolo medicii i-au făcut analiza sîngelui şi au stabilit că are distrofie musculară progresivă şi va muri curând”, spune cu ochii în lacrimii Nicoleta, mama lui Cosmin.


Tatăl concediat, familia evacuată


Familia Dragu a primit şi alte lovituri năucitoare. La doar câteva zile după ce au aflat diagnosticul, au fost evacuaţi din apartamentul din Botoşani, unde locuiau.


Spre norocul lor, o familie din comuna Cristeşti a aflat povestea lor şi le-a oferi o casă bătrânească. Curând însă, i-a lovit şi criza economică: Cristinel Dragu a fost concediat, împreună cu alţi 100 de colegi, de firma de construcţii unde lucrau.

 „M-au trimis acasă, iar acum trăim toţi din 400 de lei, alocaţia dată de primărie pentru îngrijirea lui Cosmin, şi din alocaţiile copiilor.

Am bătut pe la toate uşile să mă angajez, dar toţi spun că e criză şi nu fac angajări”, îşi frânge mâinile tatăl. El este îngrijorat că nu-şi vor putea plăti ratele de la bancă. „De mâncat, mai mâncăm ce am pus prin grădină astă vară”, spune Cristinel Dragu.


Prea „vioi” pentru căruciorul cu rotile


Au urmat şi alte şicane, chiar din partea celor de la „Protecţia Copilului”. Aceştia au refuzat să-i dea un cărucior cu rotile, pe motiv că băiatul este prea... vioi.

 „Au spus că ne vor da cărucior abia când Cosmin va fi imobilizat în pat şi vom face dovada că nu se poate mişca deloc. Am avut noroc de familia unui bătrân care a decedat şi care ne-a donat căruciorul”, povesteşte tatăl lui Cosmin.

Nici Casa Asigurărilor de Sănătate nu vrea să-i acorde medicamente compensate copilului. Cât despre un tratament în străinătate, nici vorbă.


„Din păcate nu se pot face prea multe pentru acest caz cu formularul E112. Nu este nicio clinică din lume care să poată confirma că această afecţiune se tratează”, a declarat Carmen Nicolau, preşedinte interimar al CAS Botoşani.


Vor să-l opereze în China


Soţii Dragu caută disperaţi soluţii. Au aflat că un transplant de celule stem l-ar putea salva pe Cosmin. Din nefericire, operaţia costă 30.000 de euro şi se poate face doar în China. Săraci lipiţi pământului şi înglodaţi în datorii, părinţii băieţelului nici nu îndrăznesc să viseze la o asemenea avere.


„M-a întrebat într-o zi dacă el se va însura vreodată. Am fugit din casă să nu mă vadă plângând. Poate nu va fi un copil sănătos dar măcar va trăi mai mult. Nu îl putem lăsa aşa”, spune Nicoleta, mama lui Cosmin. Ea îşi pune speranţa în mila publică. Părinţii au deschis un cont pentru ajutorarea lui Cosmin, având codul RO 96CECEBT0108RON0368718, la sucursala Botoşani a CEC Bank SRL.


De trei ani în clasa I


În lipsa oricărui ajutor din partea statului, creditele familiei Dragu s-au topit pe medicamente, masaje, şedinţe de kinetoterapie şi alimentaţie specială. Cosmin merge la şcoală, în căruciorul cu rotile, doar 3 zile pe săptămână.


Şi atunci, stă doar 2 ore. Mai mult nu rezistă. Boala i-a distrus sistemul muscular, iar băieţelul abia îşi mai mişcă mîinile şi picioarele. Şi sistemul nervos i-a fost afectat, iar Cosmin abia mai poate articula cuvintele şi are pierderi de memorie.


De 3 ani este în clasa I şi învaţă în fiecare zi să scrie şi să citească. Îi place la şcoală şi plânge pe ascuns din cauza neputinţei. ,,Uneori, când mai poate vorbi, îmi spune că ar vrea să alerge prin curte şi să meargă şi el pe jos la şcoală cu ghiozdanul în spate ca ceilalţi copii. Ţine toată durerea în el şi a învăţat să nu se plângă” spune tatăl lui Cosmin.


Ce este distrofia


Distrofia musculară progresivă este o maladie genetică şi se manifestă doar la băieţi. Boala debutează de obicei în jurul vârstei de 3-5 ani, când copilul se simte fără vlagă şi se mişcă cu greutate. La vârsta de 12 ani, cel afectat devine dependent de scaunul cu rotile, iar decesul survine în jurul vârstei de 20 de ani, ca rezultat al insuficienţei respiratorii sau cardiace.   
(sursa : adevarul.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu